03/12/2015

Τράπεζα Χανίων και τοπική ανάπτυξη – Ανοικτή επιστολή από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνουμε εδώ και έξι χρόνια, πολλές χανιώτικες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ πολλές ακόμα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Μεγάλες αλλαγές γίνονται όσον αφορά τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων αφού οι περισσότερες στρέφονται στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο και στα επισιτιστικά επαγγέλματα.
Σε όλες αυτές τις μεγάλες και βίαιες αλλαγές που έγιναν και συνεχίζονται στον χώρο των επιχειρήσεων, υπάρχουν απειλές αλλά και ευκαιρίες. Νέοι άνθρωποι επιχειρούν -έστω και ως επιχειρηματικότητα ανάγκης- με καινοτομία και σύγχρονη τεχνολογία μέσα στις επιχειρήσεις τους.
Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης χρηματοδοτούν με μικρά ή μεγάλα ποσά τις επενδύσεις. Τα Επιμελητήρια της Κρήτης είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ενώ τόσο η Περιφέρεια όσο οι δήμοι και στο σύνολο τους ο επιχειρηματικός κόσμος, βοηθάμε στην οικονομία του νησιού μας.
Δίπλα σε όλα αυτά, ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης είναι και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες σε όλη την Ελλάδα. Εγιναν με τη δική μας συμβολή και ήταν εκεί όταν τις χρειαστήκαμε. Στήριξαν -ως όφειλαν- τον επιχειρηματικό κόσμο και σεβάστηκαν τις οικονομικές δυσκολίες που περνούσαν οι επιχειρηματίες, χωρίς να πιέζουν καθημερινά για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη οφειλή.
Στα Χανιά δραστηριοποιείται η Τράπεζα Χανίων, με την οποία το Επιμελητήριο συνεργάζεται στενά στην δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΠΙΧΕΙΠΑ), το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη των Χανίων. Επιπλέον η Τράπεζα Χανίων είναι μέτοχος μαζί με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τα 4 Επιμελητήρια στην Αναπτυξιακή Κρήτης, η οποία είναι διαχειριστής των περιφερειακών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Κρήτης. Παράλληλα με την Τράπεζα Χανίων έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις για την στήριξη START UP και νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και το κοινωνικό και εταιρικό της έργο.
Με ορθές επεμβάσεις ο τριτογενής τομέας αποδίδει πολύ καλά και ο πρωτογενής είναι σε καλή πορεία, ο τουρισμός αυξάνεται, όπως και οι εξαγωγές μας. Μπορούμε να πάμε καλύτερα.
Φυσικά όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να σταματήσουμε τη μιζέρια και να βελτιωθούμε προσωπικά και επαγγελματικά ψάχνοντας νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, νέες συνεργασίες, νέες συνέργειες – ομάδες, αλλά και κυρίως στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους φορείς του τόπου μας.
Τώρα όμως είναι η ώρα της αλήθειας και της δράσης και η Τράπεζα Χανίων χρειάζεται την στήριξη μας. Μπορούμε να την αφήσουμε να χαθεί; Να γραφτεί στην ιστορία των Χανίων ότι δεν την στηρίξαμε και εξαγοράστηκε από κάποιους; Πιστεύει κανείς ότι αυτοί που θα αναλάβουν θα δείξουν την ίδια επιείκεια στις καθυστερήσεις και θα έχουν την ίδια συμπεριφορά απέναντί μας ή ότι θα ξαναγυρίσουν οι μετοχές στην τιμή που είχαν προ κρίσης;
Σε αυτή τη συγκυρία, μπορούν τα Χανιά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για την έξοδο από την κρίση. Αρκεί αυτή τη φορά να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί σε μία κατεύθυνση για τη συνολική στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομίας μας.

Γιάννης Μαργαρώνης
πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων

Aπό το www.haniotika-nea.gr

Νεα

Νέο
13/09/2022
Αμετάβλητο το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
08/09/2022
Ενημέρωση προς τους Μεριδιούχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτίο Τύπου
26/07/2022
Αμετάβλητο το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
11/07/2022
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας Γενικής Συνέλευσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
16/06/2022
Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
06/05/2022
Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 05/05/2022
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
13/04/2022
Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτίο Τύπου
22/12/2021
Η Τράπεζα Χανίων ενισχύει κοινωνικές δομές τις ημέρες των Χριστουγέννων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
10/12/2021
Διπλή διάκριση για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ