03/11/2015

Φορείς & επιχειρηματίες μιλούν για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες της Κρήτης

Στο πλέον κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες της Κρήτης, λίγες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών μπορεί να πέτυχε, καθώς το βασικό ποσό που χρειάζοντο αντλήθηκε από ιδιώτες επενδυτές, όμως ο αντίστοιχος στόχος είναι ακόμη πιο κρίσιμος για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Και αυτό λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα που έχουν αυτές οι τράπεζες, που τις διαφοροποιεί από τις συστημικές. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι είναι Συνεταιριστικές και απευθύνονται πρωτίστως στην τοπική κοινωνία, στις τοπικές επιχειρήσεις, στην τοπική ανάπτυξη.

Η διατήρηση αυτού ακριβώς του χαρακτήρα – με ανθρώπους στα διοικητικά συμβούλια και εν γένει στις διοικήσεις, που να προέρχονται από την τοπική κοινωνία και να νοιώθουν τις ανάγκες των ανθρώπων και των επιχειρηματιών της – είναι και το ζητούμενο από την κάλυψη του βασικού κεφαλαίου που χρειάζεται,  από τους ιδιώτες, παλαιούς και νέους μετόχους.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, εάν προκύψει ανάγκη προσφυγής σε θεσμικούς επενδυτές (ελληνικά ή ξένα funds ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) σίγουρα δεν αποτελεί καταστροφή καθώς αυτοί οι επενδυτές δεν θα «πάρουν στα χέρια τους» την διοίκηση της τράπεζας, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους στα διοικητικά συμβούλια και σίγουρα θα έχουν λόγο στο πως λειτουργεί η Συνεταιριστική Τράπεζα.

Αυτό ακριβώς το σενάριο, πρέπει να αποτρέψουν οι Κρητικοί, επισημαίνουν στο Flashnews.gr εκπρόσωποι φορέων και του επιχειρείν της Κρήτης.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά στο θέμα αυτό του προέδρου του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Παντελή Πετσετάκη

«Είναι ένα απευκταίο  σενάριο αλλά νομίζω ότι έχουν προετοιμαστεί τόσο η Τράπεζα Χανίων, όσο και η παγκρήτια και δεν θα πραγματοποιηθεί , καθώς έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν την προσπάθεια της ανακεφαλαιοποίησης.  Νομίζω ότι θα ανταποκριθούν όλα τα μέλη των Συνεταιριστικών τραπεζών και θα δουν την ευκαιρία που υπάρχει στο να αγοράσουν μερίδια καιμετοχές σε αυτή την πολύ χαμηλή τιμή. Μακροπρόθεσμα αυτή η τοποθέτηση των χρημάτων θα βγει σε ωφέλειά τους.»

Σε ότι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Πετσετάκης ανέφερε:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όλων των Συνεταιριστικών τραπεζών και ιδιαίτερα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων καθώς αυτό προσβλέπει στην ενίσχυση της ρευστότητας  και των ιδίων κεφαλαίων, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει  μια δυναμική Συνεταιριστική τράπεζα τοπικού ενδιαφέροντος για να ενισχύσει τα τοπικά νοικοκυριά και τις τοπικές επιχειρήσεις.  Νομίζω ότι είναι ολονών μας ένα χρέος να συνεισφέρουμε σε αυτή την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων , διότι η ωφέλεια θα αφορά σε όλη την τοπική οικονομία των Χανίων και της Κρήτης γενικώτερα.

Όλες οι τράπεζας και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έκαναν μια άυξηση ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια, τόσο από ξένα funds, όσο και ελληνικά αλλά και ιδιώτες και επιχειρήσεις και νομίζω ότι είναι βασικό δείγμα πως η ελληνική οικονομία αντέχει και οι προσδοκίες για θετικά βήματα θα φανούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως πιστεύω ότι  είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρουμε με τον οβολό μας για να ενισχύσουμε την τοπική προσπάθεια.»

Την ανάγκη διατήρησης του τοπικού χαρακτήρα των Συνεταιριστικών  Τραπεζών , επισημαίνει ο Χανιώτης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, αναφερόμενος ειδικά στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

«Πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος και η Τράπεζα Χανίων να συνεχίσει να λειτουργεί και να παραμείνει σε χέρια Χανιωτών και να βοηθήσει την ανάπτυξη στα Χανιά. Μην ξεχνατε ότι αυτές τις δύσκολες εποχές, μεγάλες συστημικές τράπεζες  δεν μπόρεσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο και να συνδράμουν επιχειρήσεις, ενώ είχαμε αυτή την μικρή σχετικά τράπεζα η οποία όμως έπαιξε τον ρόλο της, όσο μπορούσε καλύτερα, έχοντας βοηθήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις στα Χανιά και έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε μιαν δύσκολη περίοδο. Επομένως, νομίζω ότι είναι χρέος όλων μας να την στηρίξουμε για να παραμείνει σε χέρια δικά μας και να συνεχίσει τον ρόλο που είχε και πριν.»

Στην συμβολή της Τράπεζας στην τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης.

«Ως Χανιώτης και σαν εκπρόσωπος τοπικού φορέα εκτιμώ και αξιολογώ ότι ηΤτράπεζα Χανίων είναι  ένας από τους φορείς του τόπου μας που έχει δραστηριοποιηθεί εντονότατα και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου. Επίσης συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα διότι έχει επιχειρήσεις όπως είναι η ΑΒΕΑ και η ΒΙΟΧΥΜ. Είναι μια από τις καλύτερες Συνεταιριστικές τράπεζες της Ελλάδος και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει όπως είναι, όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και διότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων της. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι είναι χρήσιμο και συμφέρον και για τους μετόχους και για τον τόπο, να επιτευχθεί  η ανακεφαλαιοποίηση και να επιτευχθεί ο στόχος της Τράπεζας.»

Ως δύο πολύ καλά εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη, χαρακτηρίζει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες της Κρήτης, ο γνωστός Ηρακλειώτης επιχειρηματίας, Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κ. Γιώργος Μαρής.

«Η Κρήτη έχει δύο καλές και πανίσχυρες τράπεζες.  Δυο καλά εργαλεία, είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα; Χανίων και η Παγκρήτια και θεωρώ ότι ο Κρητικός λαός πρέπει να βοηθήσει τις τράπεζες γιατί πρέπει να παραμείνουν, γιατί θα είναι οι τράπεζές του. Δεν  θα έχουμε καμία σχέση με τις άλλες τράπεζες έτσι που πάνε τα πράγματα και θα πρέπει να στηρίξουμε όλοι, με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει, αυτές τις δύο τράπεζες. Εγώ θα στηρίξω την Τράπεζα Χανίων και πάνω από τις δυνάμεις μου. Θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθούν πάση θυσία, γιατί θα είναι μεγάλη ζημιά για την Κρήτη εάν η μια ή η άλλη φύγει από την μέση και δεν υπάρχει για την Κρήτη.»

Μάλιστα ο κ.Μαρής επισημαίνει ιδιαίτερα και τον «ανθρώπινο» χαρακτήρα της Τράπεζας Χανίων.

«Ειδικά η Τράπεζα Χανίων στηρίζει την τοπική κοινωνία. Υπάρχει άμεση σχέση με τους διευθυντές και το προσωπικό. Είναι σαν να πηγαίνεις σε μια τράπεζα που είναι δική σου. Είμαι παλιός επιχειρηματίας και γνωρίζω πως  φέρονται οι «μεγάλες» τράπεζες και πως μπορεί να σου φερθεί μια τράπεζα η οποία είναι στον τόπο σου, γνωρίζεις τον κόσμο που είναι μέσα, λες την καλημέρα, πίνεις τον καφέ σου και κάνεις την δουλειά σου. Θεωρώ ότι πρέπει να την στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε να πάνε μπροστά.»

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα Χανίων για την επιχειρηματική ανάπτυξη, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΑΝΑΠ κ. Μανώλης Αποστολάκης, χαρακτηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες ως μονόδρομο.

«Η ανακεφαλαιοποίηση είναι μονόδρομος. Η Τράπεζα Χανίων, ειδικά για την τοπική αγορά έχει  πολύ καθοριστικό ρόλο. Εγώ κάποια στιγμή κάνοντας έλεγχο στο χαρτοφυλάκιό μου, είδα πως είχα 250.000 ευρώ επιταγές έκδοσης της Τράπεζας Χανίων. Πρέπει λοιπόν η τράπεζα να συνεχίσει και μάλιστα πιο δυναμικά. Η ΕΤΑΝΑΠ έχει αρκετές μετοχές στην τράπεζα Χανίων και θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση. Και αυτό γιατί η Τράπεζα Χανίων έχει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων.»

Από το www.flashnews.gr

Νεα

Νέο
13/09/2022
Αμετάβλητο το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
08/09/2022
Ενημέρωση προς τους Μεριδιούχους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτίο Τύπου
26/07/2022
Αμετάβλητο το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
11/07/2022
Αποτελέσματα Ψηφοφορίας Γενικής Συνέλευσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
16/06/2022
Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
06/05/2022
Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 05/05/2022
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
13/04/2022
Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δελτίο Τύπου
22/12/2021
Η Τράπεζα Χανίων ενισχύει κοινωνικές δομές τις ημέρες των Χριστουγέννων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέο
10/12/2021
Διπλή διάκριση για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ