Με την πάροδο των ετών, η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας συμβάλλοντας, σε δύσκολους καιρούς, στη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας παράλληλα δυνατά assets που θα βοηθήσουν κεφαλαιακά την Τράπεζα.

Το 2025 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών ΑΒΕΑ-ΒΙΟΧΥΜ, η Τράπεζα απορρόφησε την “ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΟΝ.ΑΕΕΣ” και ιδρύθηκε η “ΖΥΜΕΛΙΑ ΜΟΝ.Α.Ε.” που δραστηριοποιείται στον κλάδο των προϊόντων ζύμης.

Η δομή σήμερα του Ομίλου της Τράπεζας έχει ως ακολούθως:

Ειδικότερα

ΑΕΕΑΠ ΧΑΝΙΩΝ

Η Ιδρυθείσα τον Δεκέμβριο 2023 με έδρα τα Χανιά “Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας Χανίων”, δραστηριοποιείται στη στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Λειτουργεί στα πλαίσια του Ν. 5193/2025 ο οποίος αναμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ. Οι εταιρείες αυτές απολαμβάνουν μια σειρά από σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ένα ελκυστικό μέσο επένδυσης σε ακίνητα, τόσο για τους επενδυτές όσο και για την οικονομία γενικότερα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και προσελκύουν κεφάλαια στον τομέα αυτό. Η ΑΕΕΑΠ εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με υποχρέωση εισαγωγής της εντός διετίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που η αξία του ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ, δεν έχει τραπεζικό δανεισμό και εμφανίζει σημαντική κερδοφορία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

PRIME ENERGY

Στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) η Τράπεζα κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας  Prime Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε που δραστηριοποιείται στη μελέτη, αδειοδότηση, κατασκευή και συντήρηση φωτοβολταϊκών πάρκων. Σήμερα η εταιρεία πέραν του κατασκευαστικού της έργου, εκμεταλλεύεται ιδιόκτητα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,1 MW. Οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ κυμαίνονται από 0,24 έως 0,48 ευρώ/kw και οι εγγυημένες συμβάσεις πώλησης έχουν διάρκεια έως το 2033.

ABEA-BIOXYM

Ιδρυθείσα το 1889 η ΑΒΕΑ είναι το μεγαλύτερο πυρηνελαιουργείο της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με σημαντική παρουσία στην εμπορία πυρηνελαίου,, στη τυποποίηση ελαιόλαδου καθώς και στη παραγωγή και εμπορία ειδών σαπωνοποιίας και καλλυντικών.

Η ΒΙΟΧΥΜ η οποία απορροφήθηκε και αποτελεί πλέον κλάδο της ΑΒΕΑ, δραστηριοποιείται στην παραγωγή χυμών από εσπεριδοειδή της Κρήτης, ενώ εδώ και ένα χρόνο στο παραπάνω σχήμα έχει ενταχθεί η εταιρεία «Ζυμέλια» η οποία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής ζύμης και κρητικών παραδοσιακών προϊόντων.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.

Η Κρητικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρία που ιδρύθηκε το 2000 με έδρα τα Χανιά παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ανάπτυξης – αξιοποίησης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και αποτελεί τον κύριο εκφραστή της παρουσίας του Ομίλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Διαθέτει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που περιλαμβάνει, αστικά ακίνητα, οικόπεδα μελλοντικής αξιοποίησης, προνομιούχες οικοπεδικές εκτάσεις με δυνατότητα ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας καθώς και εκτάσεις που προσφέρονται για ιδιωτική πολεοδόμηση.

ΕΠΙΧΕΙΠΑ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε

Σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων η «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε» συμμετέχει στην ανώνυμη εταιρεία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΝΙΩΝ Α.Ε» με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 40%. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συνόλου των έργων υποδομής σε μια ιδιόκτητη έκταση 515 στρεμμάτων στη περιοχή Μαλάξας του δήμου Χανίων και αναμένεται η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης ολοκλήρωσης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πωλήσεις των οικοπέδων στους επιχειρηματίες για μετεγκατάσταση. Πρόκειται για ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο μέσης και χαμηλής όχλησης, το οποίο έρχεται να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και οργανωμένου υποδοχέα της τοπικής επιχειρηματικότητας.

ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε

Στον Όμιλο της Τράπεζας Χανίων ανήκει το 27,76% της ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε.

 Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1978 και άρχισε να λειτουργεί το 1980. Πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης, που εμφιαλώνει και διαθέτει το νερό SAMARIA και ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ από τις πηγές Στύλου στα Χανιά. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από την ΕΤΑΝΑΠ, καθώς η συγκεκριμένη συμμετοχή καταγράφει σημαντικές υπεραξίες για τον Όμιλο της Τράπεζας.